Terapi

Min faglige hovedinteresse har altid været psykoterapi og hvordan terapi kan hjælpe mennesker til at leve et godt og så fyldestgørende liv som muligt under de givne betingelser.

Hvad enten terapiens fokus er bearbejdning af traumer, håndtering af konkrete aktuelle problemstillinger eller selvudvikling på et mere abstrakt plan, er der en række forhold omkring den terapeutiske situation, som er centrale i min måde at arbejde på.

Jeg arbejder helhedsorienteret i min tilgang. Følelser opfattes grundlæggende som konstruktive, fordi de hjælper os til orientering og tilpasning i livet. Jeg ser kroppen som det sted, hvor livet og det psykiske på en meget kontant måde kan udspille sig – hvor ubevidst stof, traumatiske oplevelser og konflikter kan skabe problemer. Jeg mener, at alle mennesker rummer sansemæssige/kropslige, følelsesmæssige og intellektuelle ressourcer og at terapiens ypperste mål er at få sat disse ressourcer i spil. Sigtet er at understøtte, udvikle og integrere det iboende potentiale hos hver enkelt. Hvordan vægtningen af de forskellige dele bliver i terapien, afhænger af personlighed, historie og den aktuelle situation og i det hele taget terapiens fokus.

 

Ved forløbets begyndelse

Terapien tager altid udgangspunkt i de problemstillinger, du er optaget af. Vi vil ved første samtale brug tid på sammen at indkredse og specificere fokus for det følgende forløb.

Ofte er det en aktuel problemstilling eller livssituation, der bringer mennesker i terapi, men det kan undertiden vise sig, at tidligere livserfaringer har stor betydning for håndtering af det aktuelle. Hvis, det er tilfældet, kan fortiden komme til at spille en central rolle i behandlingen.

 

Hvordan tilrettelægges behandlingen?

Da behandlingen tilrettelægges udfra individuelle hensyn, vil der være store variationer i behandlingsforløbene hvad angår metodevalg, varighed og hyppighed af samtalerne.

Oftest vil der i opstartsfasen være behov for hyppigere samtaler end senere i forløbet. Det vigtigste er, at du har en oplevelse af, at der er en proces i gang. Det er min erfaring, at terapi fører til større selvforståelse, en bedre kontakt til dig selv og dit følelsesliv, hvilket giver bedre forudsætninger for at navigere i livet og tackle de problemstillinger, som dukker op. Du vil derfor også typisk selv vide, hvornår forløbet nærmer sig sin afslutning.

 

Samarbejdet i terapi

Jeg tror, at mennesker lærer i samspil med andre og at psykisk udvikling sker i en relationel kontekst. Jeg er derfor optaget af, hvordan jeg med mit nærvær og viden kan skabe de bedste betingelser for udvikling og modning hos dig som klient. Det er vigtigt for mig at møde dig med respekt og gøre mødet mellem os så trygt som muligt, fordi jeg ved, at det kræver mod og tillid at åbne sig og tale om det som føles sårbart. Samtidig er villighed og intention om åbenhed hos klienten en lige så vigtig del af den terapeutiske dialog og nødvendig for al personlig udvikling.

En psykolog skaber ikke forandringen hos klienten, men kan facilitere en forandringsproces ved at tilbyde nye erfaringer og indsigter.

3

Jeg har særlig erfaring for det terapeutiske arbejde med:

Udviklingstraumer og omsorgssvigt

Relationelle traumer

Chok/traumeheling

Depression, tristhed og meningsløshed

Stress og udmattelse

Tab og sorg

Angst

Mindreværd, forkerthedsfølelse og skam

Forældrerollen

Selvudvikling